Виклик бути першим: приклад Апостолівської ОТГ

Среда , 21 марта 2018, 13:03
Дніпропетровська область має фінансовий та туристичний потенціал, але донедавна не мала змоги його розкрити.
Виклик бути першим: приклад Апостолівської ОТГ

Сьогодні спроби туристичної самореалізації демонструє і обласний центр, і відомі за межами області Петриківка та Присамар’я. Але ми помандруємо на південь - де у кам’янистому степу нащадки козацьких вольностей не лише наважились жити по-новому, а стали багато в чому першими. Отже, в об’єктиві - Апостолівська об’єднана територіальна громада.

Серед усіх реформ, проголошених і розпочатих після Революції Гідності в Україні, вочевидь, найуспішнішою є реформа децентралізації - передача від уряду і державних адміністрацій на місця великої кількості адміністративних функцій та права розпоряджатися бюджетом для реалізації цих функцій. В основі української реформи децентралізації — європейський принцип субсидіарності. Він передбачає, що рішення повинні прийматись на тому рівні, де вони будуть найбільш ефективними. В багатьох випадках — це органи місцевого самоврядування, які знаходяться найближче до громадянина.

Внаслідок децентралізації в Україні новостворені територіальні громади отримали можливість розвиватися і піднімати рівень життя населення, адже тепер вони можуть розпоряджатись бюджетом на свій розсуд - дійсно за потребами місцевої громади, а не за рішеннями чиновників у високих кабінетах. Апостолівська об’єднана громада стала яскравим прикладом розумного впровадження самої ідеї децентралізації, ставши багато в чому піонером цього процесу на Дніпропетровщині..

Вперше думка про створення об’єднаних територіальних громад в Апостоловому з’явилася у 2015 році і належала районній раді. Лише почувши про концепцію реформи, районні очільники настільки надихнулися ідеєю, що одразу запросили в гості фахівців - представників адміністрації польського міста Люблін. Так би мовити, щоб почути на які «граблі» не наступати своєю участю в реформі.

Як повідомив голова Апостолівської райради Віктор Мудрий, тоді, у 2015 році, в приміщенні районної ради зібрався весь актив району - зацікавленість у тому, як жити “своїм розумом” виникала не лише у депутатів, а і у фермерів, підприємців та інтелігенції райцентру.

https://lh5.googleusercontent.com/NBdMfjbnGyoj9UT536GUDP1lzaoC19JVQ9eurmrykzDlov1_R8pSSAJb_ffYlu2Oc5D_iw_FCbCy-u35q4P0R5fI7HG4uqHhcymLAfViEF_cGFmpshcP3lB3lr8_ebzBKHRIgfMm

Віктор Мудрий (фото - Сергій Дівєєв)

Під час зустрічі Кшиштов Лонтка, директор відділу неінвестиційних проектів міста Люблін, разом зі своїми колегами розповів про переваги реформи децентралізації, яка на той момент в Польщі вже успішно відбулася. І хоча багато було не зрозуміло, але зерна впали на вдячну землю: серед населення розпочалася жвава дискусія. При цьому майже не виникало питання “навіщо?” - об’єднуватись зібралися мало не всі, а от з ким і як - то вже було предметом дискусії.

Прикметно, що Рада Європи надала експертну підтримку Україні для імплементації реформи децентралізації, щоб вона відповідала найкращим європейським практикам.

В результаті у першу ОТГ в районі об’єдналися одразу 20 населених пунктів - таким чином Апостолівська громада стала в один момент найбільшою за площею та кількістю суб’єктів об’єднаною територіальною громадою в області.

На думку обласних очільників мало б бути дві об’єднані громади на території району, проте самі жителі вирішили інакше. І саме воля людей вирішувати свою долю самим сформувала на території району чотири ОТГ. Голови сільських рад перейнялися долею своїх односельців розуміючи, що майбутнє саме за ОТГ. Та й голови райдержадміністрації Олександр Харченко і районної ради Андрій Савченко були настільки авторитетними та переконливими, що люди повірили їм – пішли за ними. Найважливішим фактором на той момент стали фінансові можливості місцевого бюджету, які відкривалися перед громадою в разі її об'єднання.

Пройшли вибори (на відміну від багатьох послідовників, цей процес пройшов “планово” - вибори керівника ОТГ співпали з черговими місцевими виборами в Україні у 2015 році). Громади пройшли процес реєстрації. Так Апостолівський район став першим районом в Україні, який об'єднав свої території в громади (слідом за Апостолівською на території району утворилася Зеленодольська ОТГ, але про неї - окрема розмова - ред.), а Апостолівська громада стала найбільшою в області за своєю площею.

З новими фінансовими можливостями громада взялася за нагальні проблеми: реконструкція лікарень, поліклінік, дитячих садочків, встановлення енергозберігаючих вікон, освітлення вулиць, створення опорної школи, ремонт доріг тощо. Місцеві жителі одразу відчули зміни впровадження децентралізації.

 “Після об’єднання із важливого для нашої родини - зробили освітлення в центральній частині міста. Тепер не страшно гуляти ввечері з дитиною вулицями”, - ділиться враженнями місцева мешканка Апостолового Марина Чорна.

Оновлення техніки в школі

Апостолівська об’єднана громада першою в області отримала від Державної агенції з будівництва та архітектури право самостійно користуватися містобудівними функціями. Це не лише дозволило владі на місцях контролювати будівельні роботи від «а» до «я», а й наблизило до людей адміністративні послуги, пов’язані з будівництвом. Необхідні документи можна оформити протягом двох-трьох днів, не виїжджаючи за межі місця проживання - і все це безкоштовно. Влада об’єднаної громади тепер має право давати дозвіл на будівництво і приймати готовий об’єкт. У її компетенції – контроль ходу будівельних робіт: перевірка будмайданчиків, складання приписів у разі порушень, зупинка робіт.

Серед досягнень громади - створення сучасного ЦНАПу. У 2016-2017 роках за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва «GIZ» та коштами міського бюджету було реконструйовано приміщення, яке і стало будівлею Центру надання адміністративних послуг у Апостоловому.

https://lh5.googleusercontent.com/QDQ6EQ2HHE4ibIZnnyqvURzuefSH-Mq1yDzcJK1y3GXfRvG_CWT1Dfumcwv3JfM5lnnEHirHqAGQonlm_JLNU0oAKtYvBj1lxVP2sjU_bfr2SqK1Wa4kfyt4ygvc_N_40g8OgMYK

Центр надання андміністративниї послуг

Тут надається 162 адміністративних послуги за наступними напрямками: реєстрація, зняття з реєстрації місця проживання, легалізація громадських формувань, державна реєстрація земельних ділянок та надання відомостей з державного земельного кадастру, послуги державного архітектурно–будівельного контролю, реєстрація та перереєстрація автомобільного транспорту та багато інших соціальних послуг. Це один з небагатьох на Дніпропетровщині ЦНАП, де можна замовити біометричний паспорт. З початку 2018 року тут можна одержати ID картку - внутрішній та закордонний паспорти.

Приміщення обладнане пандусом, куточком для дітей, має велику зону для очікування та комфортне приміщення для прийому громадян. Працівники Центру постійно підвищують свій професіоналізм, беруть участь у різноманітних семінарах та тренінгах.

https://lh3.googleusercontent.com/uxF7J6kR9BS6TFMx-Tp1TFBmYLsPFCtEaLSbv1WYEqMjBuJSwlJqhOGaHQncgR50MDiq7jZ56J5f2TBcw7gXGE56HcvDrsHixvtYEt0z3C5DlMH6IjAj3u62hgYzb1tdEVxmAz3S

Куточок для дітей у ЦНАПі

Нещодавно у місті Апостолове, у селах Широчани та Запорізькому встановили чотири сучасних дитячих майданчики. Проект реалізували у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE), яка виділила частку фінансування у сумі понад 225 тис. грн., та власного внеску громади.

Діти раді, що в них з’явилось місце для забавок, а батьки вдячні, бо малеча менше проводитиме час вдома біля комп’ютерів.

https://lh6.googleusercontent.com/8vewdeCCKEm-p8Toa9TIdyMAvA2YFlwuRzozPO-xJwjWimF-Bcnne5EqQI_NoIxOpbRUop9xMXim9d7gH_JKaFQm5KqX2kiCusFfghvdsS5QIzMfb5FEDKheJ1zRJJjv0rhbuBUG

Сучасний дитячий майданчик

 “Діти щасливі, що нарешті з’явилося місце, де б вони могли погратися у вільний від навчання час. Їхній сміх тепер лунає тут до пізнього вечора. А ми можемо спостерігати за тим, як на свіжому повітрі бавляться та набираються сил наші донечки”, - розповідають батьки двох дітей із Запорізького.

А ось голова ОТГ Станіслав Нігай запевняє, що керівництво громади не пишається досягненнями, які, він впевнений, ще попереду, а скоріше просто радіє, що вдалося покращити рівень життя населенню.

“Ми б не хотіли на цьому піаритись, це лише наша робота. Зміни на краще відбуваються, але не такими темпами, якими б хотілося. Хто хоче - той бачить ці змини, помічає їх. Багато ще є в планах”, - зазначає голова Апостолівської ОТГ.

https://lh3.googleusercontent.com/VfvwWfPS9Zt_oheRivhI2fs0TbHzN3N90znEt7T-gHmQp1_dL-iGg83wXdAaho4Jdu8LqWWxw42mGjfW1pxWjKNA9TyzS6II2atsUXud7X-QtJKZ0kyI3mKsrw11tb-vPI2gdvq4

Станіслав Нігай

Прикметно, що серед проектів громади є розвинення туризму. Саме туризм, а не експлуатація надр чи сільгоспугідь, має стати новим джерелом доходів краю, переконані в Апостоловому.

Не секрет, що Дніпропетровщина має туристичний потенціал, особливо для тих, хто цікавиться історією, адже на території області знаходились п’ять із семи запорізьких січей. Щоправда три з них затоплені Каховським водосховищем. Здавалося б, що поганого у дешевій енергії та величезному водосховищі, яке забезпечує водою південь України та Кримський півострів. Проте, ще у 1950-ті роки місцеві мешканці стали називати «Каховське море» каховським горем, а у повсякденне життя українців увійшла фраза «Наше нове море – наше нове горе». Але і цю сумну сторінку історії місцеві активісти вирішили перетворити на туристичну “родзинку”: зараз в ОТГ розробляється екологічний маршрут «Криниця», який відображає шкоду природі від створення Каховського водосховища.

https://lh6.googleusercontent.com/oFASD7Q5Qx5-nSy0fopJhRu3y25TkIm2UeQvnucurrZUgPRtWXaFQuioPb8Rj3A-mxUuRs_ybim2oXtF0qkA1sYcmiiLYHH3kAIOBfkLL5tyAo0xCnbotX-nw-wdyLVg0hUfuzI4

Каховське водосховище

Центром «зеленого» туризму та КЗК «Апостолівська районна бібліотека» було розроблено кілька туристичних маршрутів, які розповідали про минуле  рідного краю: заснування населених пунктів, козацької доби, буремних років громадянської та другої світової воєн, індустріалізації, а також про видатних земляків краю та його мальовничу природу. В свою чергу  Апостолівською районною адміністрацією була розроблена програма «Розвиток культури на Апостолівщині», яка включає створення трьох нових туристичних маршрутів: «Чханівськими стежками», «Вихована війною», «Подорож у просторі та часі» (Скіфська доба).  

Також Апостолівська ОТГ славиться своїм зеленим туризмом. Через територію села Кам’янка проходить маршрут, який бере початок від церкви Успіння Пресвятої Богородиці Київського Патріархату в селі Михайло–Заводське, яка була побудована на початку минулого століття в стилі козацьке бароко італійським зодчим. Далі маршрут йде через геологічну пам’ятку – каньйон на річці Кам’янка біля села Токівське та ландшафтний заказник «Кам’янський прибрежно-річковий комплекс у Токівських гранітах”. Все це створює вражаючий пейзаж.

Місце надзвичайно мальовниче, підкреслене красою виступаючих на поверхню покладів червоного граніту Токівського родовища і пов'язане з історією становлення Української державності, в цих краях знаходилась одна із Запорізьких Січей -  Базавлуцька.

Розвиток таких цікавинок привабить туристів з усієї країни, а також іноземців, - переконані у Апостолівській ОТГ - і, як наслідок, підійме економіку громади.

Розвиток економіки об’єднаної громади, за словами її очільника Станіслава Нігая, передбачає й один виключно економічний проект: створення оптового ринку сільгосппродукції, певного майданчика для взаємодії фермерів і представників переробної галузі та експортерів.

Справа в тому, що Апостолівська об’єднана громада майже рівновіддалена від великих міст: 46 км від Кривого Рогу, 60 км від Нікополя, 138 км від Запоріжжя і 185 км вже від обласного центру - міста Дніпра. Територія громади в більшості - це родючі землі,  і незважаючи на те, що ця територія належить до найбільш посушливих регіонів Дніпропетровщини, вся територія громади пронизана артеріями мілководних річок, таких як Кам’янка і Жовтенька. Відтак доля Апостолівської ОТГ органічно пов’язана із сільським господарством, адже такі ресурси дають змогу непогано заробити саме в такий спосіб. І тут - як розраховують місцеві керівники - має проявитися певна синергія: виробники сільгосппродукції з одного боку зустрічатимуться з великими переробниками, отримуючи за свою роботу такі необхідні живі гроші. Громада ж додатково матиме з цього податки від торгівлі. Саме цю функцію - маховика розвитку громади за рахунок природних джерел - має виконати майбутній оптовий ринок - найбільший інвестиційний проект громади.

«Ми хочемо створити майданчик. Звідти буде стартувати програма з переробки та зберігання продукції. Це буде кластер для зберігання та реалізації продукції. Люди будуть там зустрічатися, пропонувати, укладати угоди. Вони ж самі будуть висловлюватися, що вони хочуть там бачити у майбутньому», – повідомив голова Апостолівської ОТГ Станіслав Нігай.

Активний розвиток громади помічають як місцеві жителі, так і влада - як районна, так і обласна. Апостолівська об’єднана громада, яка багато в чому стала первістком, піонером становлення децентралізації на Дніпропетровщині, сьогодні є не лише лідером за площею та кількістю об’єднаних населених пунктів. Завдяки здобутому досвіду (подекуди не безхмарному) з апостолівчан нині беруть приклад молоді новостворені ОТГ. Втім, впадає в око, що новий формат відносин між членами громади змушує не зупинятись: громада продовжує навчатись, переймає досвід у іноземних фахівців і пропонує все нові проекти, які мають дати кожному мешканцю відчути справжні, матеріальні результати децентралізації.

ИСТОЧНИК: dniprograd