Дніпро – місто ракет: фахівці підписали рішення про створення космічного кластеру

Четверг , 22 марта 2018, 10:45
У Дніпрі було підписано рішення про створення неприбуткової громадської спілки Дніпровського космічного кластеру, який зорієнтований на підтримку та розвиток космічної галузі. Про це повідомляє кореспондент Дніпрограда з місця події – інформаційного центру Медіапростір.
Дніпро – місто ракет: фахівці підписали рішення про створення космічного кластеру

В рамках Дніпровського космічного кластеру діятимуть інкубатор, зорієнтований на підтримку розвитку космічних старт-апів, та акселератор для підтримки виводу на ринок зрілих новітніх розробок в галузі малих ракетних двигунів, акумуляції енергії, надлегких та надміцних матеріалів. На їх фінансування залучатимуться ресурси зокрема фондів Європейського союзу та венчурних інвесторів.

Засновниками Кластеру виступатимуть до 10 юридичних підприємств космічної галузі, учбових та науково-дослідних установ, серед яких – ДП «Південний машинобудівний завод» Національний центр управління і випробування космічних засобів та ГО "Космічна долина". Партнерами новостворюваного кластеру є Національний Університет «КПІ», Технопарк «КПІ», кластерна платформа «Polska 3.0» і група компаній «Ноосфера».

Активними членами керуючої команди Дніпровського космічного кластеру будуть відомі в Україні та за кордоном фахівці в галузі космічної промисловості та управління. Зокрема до Наглядової Ради увійдуть Сергій Войт, Володимир Присяжний, Едуард Кузнєцов, Руслан Корж, Максим Ткаченко. Правління Спілки очолить Євген Рокитський, його заступником стане Сергій Капштик. В Кластері створюватиметься Рада Довірителів, до складу якої будуть запрошені авторитети в галузях ракетобудування, космічної промисловості, державного управління.

У 2018-19 рр. новостворене об’єднання розвиватиме співпрацю з аерокосмічними та оборонними кластерами держав, зацікавленими у рівноправному партнерстві з українською космічною галуззю, та братиме активну участь в багатосторонніх міжнародних космічних програмах, в першу чергу неурядових.

Планом на 2018-й рік Дніпровського космічного кластеру є:

  1. Залучення фінансування під проекти кластера від закордонних та вітчизняних донорів.
  2. Приєднання до європейської мережі аерокосмічних кластерів.
  3. Створення бізнес-інкубатора аерокосмічних стартапів.
  4. Створення бізнес-акселератора.
  5. Отримання статусу партнера Європейської космічної асоціації в мережах аплікацій для дистанційного зондування Землі та навігації.

За результатом засідання Ради з Інновацій при Прем’єр-Міністрі України 14 березня 2018 Дніпровський космічний кластер увійде до переліку пілотних організацій ​Інноваційного розвитку держави, а його проекти користуватимуться особливою підтримкою Кабінету Міністрів та Прем’єр-Міністра України.

На заході було презентовано новітні проекти, які найближчим часом будуть реалізуватися у Дніпрі. Метою для нашого міста озвучено входження за найближчі десятиліття до тридцятки міст майбутнього.

ИСТОЧНИК: dniprograd